דילוג לתוכן

איך לעבור את החג בשלום מבלי לריב עם המשפחה?

בקרב משפחות רבות הארוחה המשפחתית הופכת לפעמים למריבה קולנית. לא פעם, מדובר במשפחות שכעס וטינה הצטברו בהן במשך השנים וארוחת החג היא הזדמנות לעורר את כל “הכביסה המלוכלכלת” שלעיתים גם לא כובסה. כשחוגגים את תחילתה של השנה החדשה לא בהכרח גם צריך לריב עד לב השמיים

איך מפחיתים כעסים ומריבות בארוחת החג?

  1. להתכונן מראש– יש לחשוב מראש על נקודות השבר האפשריות במפגש ולהימנע מהתחשבנויות. ציניות השאירו בצד
  2. לצפות רק מעצמנו– אנחנו לא אחראים להתנהגות האחרים רק להתנהגות שלנו. ולכן הניחו ציפיות שהצד השני יתנהל השנה אחרת . השינוי ביחס ובהתנהגות יבוא מאיתנו ואם לא נצפה מהאחר, יש סיכוי שננטרל כעסים שישפיעו לטובה על האחרים. את הכעסים הפולניים הטיפוסיים שהפכו לאגדה תנעלו בבויעדם לקראת החג.
  3. זכרו את המושג “נבואה מגשימה את עצמה” אם תבואו מראש עם ציפיות, יש סיכוי סביר להתנגשויות ומתחים. אך אם אם תבואו בגישה אופטימית חיובית ומתכוננת, ארוחת החג יכולה גם להראות אחרת.
  4. סידור ישיבה –לסידור הישיבה סביב שולחן החג יש משמעות. חשוב להפעיל רגישות בנושא זה כדי למנוע חיכוכים וכעסים מיותרים. למשל אל תושיבו חמה ליד כלתה שלא אוכלת מהחריימה שהכינה. במקרים כאלו יכולה לפרוץ “מלחמת פרצופים” וכעסים סביב השולחן שישפיע על כל האווירה.
  5. הכינו נושאי שיחה ומשחקים – אל תעוררו נושאים שאתם יודעים שהם נושאים נפיצים שעלולים לגרום לויכוחים. הכינו נושאים נטראליים וחביבים שאפשר לשוחח עלייהם במהלך הארוחה. זה יכול גם להיות סיפורים, בדיחות ואפילו משחק שמאחד את כל המשפחה.
    לדוגמה כל אחד מיושבי השולחן אומר מה היה לוקח לאי בודד. או ,אם היה לו כסף ללא הגבלה מה היה רוכש, אבל דברים כאלו שמתחילים באות הראשונה של שמו. אפשר גם לעשות הגרלה או לקנות מתנה צנועה לכל האורחים, כמו שוקולד, כרטיס חיש גד- כדי לרכך את האווירה ולהפוך את הערב לערב נחמד, שמח ומצחיק.

מה לעשות כשהכעס והמריבות מתעוררים סביב שולחן החג:

  1. סיפרו עד 10 לפני שאתם מגיבים– ברגע שמתעורר ויכוח וכעס הצעד הראשון שלכם הוא לא להגיב על אוטומט. זיכרו לספור עד 10 ולהשהות את תגובתכם. תתאמנו אפילו מעכשיו איך להתאפק ולהשהות את התגובה שלכם. הדרך הכי טובה היא לחייך ולהגיד מילה טובה או משפט שנכין אותו מראש. לדוגמה: בוא נדבר על זה אחרי החגים, תודה רבה אבל מעדיף לדבר על משהו אחר.
    2. הכינו מעגלי תמיכה – גלגלי הצלה במידה ומתעורר ויכוח מי ייחלץ לעזרתכם.
    3. הילדים מחוץ למריבות- שימו לב לא לערב את הילדים בוויכוחים ובמלחמות האלו סביב שולחן החג.
    4. הקציבו זמן לנושאים נפיצים– אם יש נושא מסויים שהתעורר במהלך הארוחה וגרם לויכוח ואווירה פחות טובה, הקציבו לו זמן שיחה. וכאשר הזמן עבר סיימו את השיחה בנושא הזה. הכינו את האורחים לזמן שיש להם להוציא את הקיטור והכעס.

ישנם מקרים רגישים בין בני משפחה שהפגיעה כבר נסחבת הרבה שנים ומלווה בכעסים וברגשות טינה עמוקים. במקרים כאלו זה בהחלט לא פשוט לעבור את ארוחת החג בשלום וחשוב לקחת אוויר ולהחליט מראש איך אנחנו “סוגרים את התריס”, בונים חומת מגן ומאפשרים לחג לעבור בשלום, בשביל עצמנו ובשביל שאנחנו לא ניפגע עוד יותר.

זיכרו, כשחג מגיע זה גם זמן לעצור והזדמנות לשים את מה שהיה מאחור: את הכעסים והמשקעים שלא מקדמים אותנו. זה הזמן להביט קדימה. כי, כאשר הזמן עובר, אנו נוטים לאסוף כעסים ופגיעות וגם ממשיכים לסחוב ולשמור על אלו שהיו גם בשנה הקודמת.